
	

	

 
Legal Hotline Q & A 
From Get the Facts 03/28/17 

 
QUESTION:  Using Form 22AD, the additional down payment is negotiated up front, at the 
time of mutual acceptance. Later the issue arises, after the low appraisal comes in, that 
buyer could have and is willing to pay MORE money (in addition to the previously agreed 
amount) to make up the difference. However, Form 22AD, paragraph 2, requires notice from 
the buyer to the seller which automatically gives the seller a termination right with full 
refund of the buyer’s earnest money deposit. Pretty black and white ... except if the 2nd 
guessing buyer now wishes to pay an additional amount to make it to the purchase price. Is 
it true that there is no way for the buyer to increase the additional amount down once 22AD 
is signed around and the appraisal is back? 

 
 
ANSWER: Not entirely. Broker is correct in all of the factual analysis related to Form 22AD 
and its requirement that buyer give notice. 
  
However, it is important to note that Form 22AD states that the provisions of Form 22AD 
modify the low appraisal provision of the Financing Contingency. In other words, Form 22AD 
is not a stand-alone addendum. Rather, it is part of the buyer's financing contingency and 
replaces paragraph 7 of Form 22A. As a result, if buyer wants to avoid the obligation of Form 
22AD, paragraph 2, then buyer must waive the financing contingency. By waiving the 
financing contingency, buyer eliminates Form 22A, paragraph 7 and the paragraph 7 
replacement which is Form 22AD. 
  
It is important for buyer's broker to explain this situation to buyer up front. Form 22AD 
contemplates that buyer will identify, in paragraph 1, the full amount that buyer is willing to 
pay as additional down in the event of a low appraisal. If buyer includes a lesser amount in 
that provision than buyer is actually willing to pay and it turns out that buyer ultimately 
wants to pay more than is identified in paragraph 1 of Form 22AD, then the consequence to 
buyer is that buyer will have to waive the financing contingency rather than risk giving seller 
the right to terminate the PSA. 
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