
	

	

 
Legal Hotline Q & A 
From Get the Facts 04/10/18 
 
QUESTION:  We have experienced a significant increase in FSBO/Un-Listed Sale 
Transactions in our office recently. I am seeking advice in proper training of my 
Broker's as to Best Practices and compliance with Agency Law. 
  
In an Un-Listed Sale where the Seller is paying a commission to the Selling Broker, 
who does not have a signed Buyer Agency Agreement with the Buyer, but states to 
the Buyer and so marks the Agency Disclosure on the P&SA that the Selling Broker 
represents the Buyer, the Seller also requests representation from the Selling 
Broker. Not having a Buyer Agency Agreement signed in this scenario is not best 
practice but it is common in this scenario to have not done so: 
  
1. In order for the Selling Broker to represent the Seller, must a Listing Contract 

be signed between the Seller and the Selling Broker in order to establish an 
Agency Relationship? 

2. If a listing contract is signed by the now Listing Broker and Seller, is it required 
as per Law of Agency, Section 2.(1).(c). that in order to also represent the Buyer 
in this scenario that the now Listing Broker and Buyer must sign a Buyer Agency 
Agreement in order to also represent the Buyer as a Dual Agent? 

3. What if Seller and Buyer sign a Statewide Form 41C as an addendum to the P&SA 
with no Seller Agency Agreement having been signed with the Broker, may the 
Selling Broker still commit to representing the Seller by disclosure on page 1 of 
the P&SA AND still state Buyer representation in the same Agency Disclosure 
(No Buyer Agency Agreement has been signed)? 

 
 

 
 
ANSWER:   In answering this question, it is first important to remind broker what 
the Agency Law says about creation of agency relationships. If there is no written 
agency agreement between broker and either party in a transaction, broker 
represents the buyer. If broker has a written agency agreement with seller, broker 



	

	

represents seller exclusively unless that same broker also has a written agency 
agreement with buyer, in which case broker is a dual agent. 
  
Summarized: 
no agency agreement = buyer agency 
listing agreement only = exclusive seller agency 
listing agreement and buyer agency agreement = dual agency. 
  
With respect to broker's questions: 
1. In order for the Selling Broker to represent the Seller, must a Listing Contract 

be signed between the Seller and the Selling Broker in order to establish an 
Agency Relationship? Yes. If broker's firm has no Agency Agreement with 
seller by which the broker is appointed as a sub-agent, representing the 
seller, then broker necessarily represents buyer exclusively. If broker and 
seller intend for broker to represent seller, broker MUST have a written 
agency agreement with seller. 

2. If a listing contract is signed by the now Listing Broker and Seller, is it 
required as per Law of Agency, Section 2.(1).(c). that in order to also represent 
the Buyer in this scenario that the now Listing Broker and Buyer must sign a 
Buyer Agency Agreement in order to also represent the Buyer as a Dual 
Agent? Yes. If broker has a signed, written agency agreement with seller, 
broker represents seller exclusively UNLESS broker also has a signed, written 
agency agreement with the buyer. 

3. What if Seller and Buyer sign a Statewide Form 41C as an addendum to the 
P&SA with no Seller Agency Agreement having been signed with the Broker, 
may the Selling Broker still commit to representing the Seller by disclosure on 
page 1 of the P&SA AND still state Buyer representation in the same Agency 
Disclosure (No Buyer Agency Agreement has been signed)? No. Form 41C is an 
agreement to pay compensation. Compensation has nothing to do with 
agency. If there are no agency agreements signed between broker and either 
party, then broker represents buyer, exclusively, even if seller and buyer have 
both signed a Form 41C.   

 
The Legal Hotline Lawyer does not represent Washington REALTORS or its members. To browse 
through our database of past Q & A's, visit www.warealtor.org. Attorney Annie Fitzsimmons writes the 
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