n R E A LTOR S

Promoting expertise in real estate

Legal Hotline Q & A
From Get the Facts 05/02/17

QUESTION: Our brokerage had a meeting about the importance of using the Evidence
of Funds addendum on all transactions, however there is some verbiage on there that is
misleading and we had one broker on the other side of a transaction flat out refused to

have her buyers complete one.

Under paragraph 2 for Non Contingent funds it states “Buyer is relying on Non
Contingent Funds for payment of the Purchase Price.” People are taking this too literally
and interpreting it as the entire purchase price even though it states further down
“unless buyer discloses other sources of funds for the payment of the Purchase Price.”
Is the broker's interpretation a reasonable basis for rejecting use of the form?

ANSWER: Absolutely not. Brokers engage in the permitted practice of law, according to
the Supreme Court decision in Cultum v. Heritage House, when they fill in the blanks on
forms AND when they select which forms to use. This means that if there are statewide
forms available for a broker's use, and the form should be used in a given situation,
broker is practicing law if broker chooses NOT to include the form. Broker's decision will
be compared to the standard of care expected of an attorney.

Consider now, why it is important to use Form 22EF. Form 21, paragraph a, says that
buyer is not relying on a contingent source of funds unless disclosed to seller in the
PSA. If a buyer includes a Form 22A, Form 22B or Form 22Q, buyer is disclosing a
contingent source of funds.

But, if buyer is relying on an additional contingent source of funds, which many, many
buyers are, then buyer is either misrepresenting buyer's financial condition or
fraudulently inducing seller to enter the PSA by failing to disclose buyer's reliance on
the contingent source of funds. It is important to understand the definition of
"contingent funds". Contingent funds are any funds that are NOT in a US bank account
in buyer's name. That means that if buyer is relying on funds in an IRA, a 401, the
stock market, a gift, a line of credit, the sale of personal property, etc., buyer is relying
on a contingent source of funds.

If a broker refuses to include a statewide form designed and intended to prevent her
client from committing misrepresentation or fraud because broker misunderstands or
misinterprets the form, then broker engages incompetently in the practice of law. Form
22EF serves a fundamental and unavoidable function in many transactions. It is not
acceptable for any broker to have a personal rule refusing use of the form in
appropriate circumstances.
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Moreover, and equally as important, buyer's broker has no authority to unilaterally
refuse the use of any form that comes to buyer in the form of a counteroffer. Buyer
broker's obligation was to present the offer to buyer in a timely manner and let buyer
choose how to proceed. A broker should never, as this question indicates, reject a seller
counteroffer because of the inclusion of any term. The buyer is the only person who can
reject a seller counteroffer.

The Legal Hotline Lawyer does not represent Washington REALTORS or its members. To browse through our
database of past Q & A's, visit www.warealtor.org. Attorney Annie Fitzsimmons writes the Legal Hotline Question and
Answer of the Week. Please submit questions to legalhotline@warealtor.org . Please tell us your NRDS number when
you e-mail the Hotline with your question.
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